lunedì 12 gennaio 2009

Sarmale in foi de vita de vie

Aceasta reteta o stiu mai mult din auzite, asa ca nu am cantitati exacte, dar incerc sa scriu cu aproximatie. Fiecare poate improviza dupa bunul plac.
Ingrediente:
  • 600 g carne tocata amestec

  • 3-4 cepe potrivite

    • 2 morcovi

    • pasta tomate sau rosii proaspete

    • 200 g orez

    • patrunjel tocat

    • sare,piper

    Se caleste ceapa in putin ulei ,



    dupa ce se aureste ceapa, se adauga morcovul dat prin razatoare.



    Se pune putina pasta de tomate sau rosii proaspete
    .



    Dupa ce se caleste totul bine se lasa sa se raceasca bine,se adauga orezul, patrunjelul si se potriveste gustul cu sare si piper.


    Eu am avut foile de vita de vie conservate in sticla (de la mama soacra:D) pe care le-am oparit putin inainte de a le folosi.




    Am facut sarmalutele dupa priceperea si indemanarea mea si le-am pus in oala,


    am acoperit cu apa,


    apoi deasupra am asezat o farfurie pentru a nu se desface sarmalele.
    Se pot servi dupa preferinta cu smantana, mustar sau hrean.

    Pofta buna!!!



    venerdì 9 gennaio 2009

    Cornuri

    Am vazut aceasta reteta pe Rai1, in emisiunea "La prova del cuoco".Aceste cornuri sunt simplu de facut si foarte gustoase.Sunt ideale dimineata langa o cana de lapte cald sau o cafea.

    Ingrediente:

    • 250 g faina
    • 125 g iaurt
    • 125 g unt (la temperatura camerei)
    • 1/2 pliculet praf de copt
    • putina sare
    • facultativ,45 g zahar (reteta nu prevede)

    se amesteca toate ingredientele din care rezulta un aluat elastic,care se pune la frigider intr-o pelicola alimentara pentru circa jumatate de ora,

    dupa ce a stat la rece, se scoate, se mai framanta putin in maini (pentru a se muia putin si a se putea intinde mai usor ) si se intinde o foaie potrivit de groasa,

    se imparte aluatul in 8 (se pot face si cornuri mai mici, depinde de preferinte),

    eu le-am umplut cu dulceata de gutui si cu crema de ciocolata.

    se ruleaza cornurile

    si se dau la cuptorul preincalzit, la 180 grade pentru circa 20 minute.

    se lasa la racit dupa care se pudreaza cu zahar din ambundenta.